Hurriyet

15 Nisan 2014 Salı

Oracle Fusion Middleware: Oracle Fusion Middleware Nedir? - Mimari - Genel Konseptler


Oracle Fusion Middleware’e Başlangıç:

Oracle Fusion Middleware uygulama ailesi uygulama geliştirmekten iş zekası raporlamaya kadar bir sürü işi barındıran uygulamarı barındırmaktadır.

Oracle Fusion Middleware Nedir?

Oracle Fusion Middleware içerisinde JAVA EE,developer tools, integration services, identity management, BI tool’ları bulunur.

Oracle Fusion Middleware’de 2 tip bileşen bulunur.

· Java Component: Java EE uygulamaları bunlardan sayılabilinir. Oracle Web Center ve Oracle SOA Suite genel örneklerdendir.

· System Component: Oracle Process Manager and Notification(OPMN) tarafından yönetilip tetiklenen process’lerdir.

1. Oracle HTTP Server

2. Oracle Web Cache

3. Oracle Internet Directory

4. Oracle Virtual Directory

5. Oracle Forms Services

6. Oracle Reports

7. Oracle Business Intelligence Discoverer

8. Oracle Business İntelligence

Java bileşeniyle sistem bileşenleri birleşiktir.

Oracle Fusion Middleware kurulduktan sonra elimizde Oracle Weblogic Server Domaini olmuş olur. Bu server içerisinde bir tane Administration Server, Oracle Webcenter ve Oracle SOA Suite olur. Admin Server içerisinde Oracle Weblogic Administration Console ve Oracle Enterprise Manager Fusion Middleware Control yer alır. Ayrıca bileşenlerden bir tanesi veritabanı gerektiriyorsa Oracle Veritabanı da kurulumla gelebilir. Bu veritabanında kurulumun metada repository’si bulunur.







Bu ortamda bir domain bulunmaktadır. Bununla birlikte bir Oracle Instance’ı bir de metadata repository’si vardır. Domain içerisinde de bir tane Administration Server, 2 tane Managed Server yani bir Oracle Webcenter uygulaması bir de Oracle SOA Suite uygulaması yer alır. Oracle Instance içerisinde de Oracle HTTP Server ve Oracle Web Cache vardır.


Administration Server içerisinde de Weblogic için Administration Console ve uygulamamızın Enterprise Manager’ı vardır. Enterprise Manager aynı zamanda Fusion Middleware Control olarak da bilinmektedir.

Oracle WebLogic Server Domain Nedir?

Oracle WebLogic Server Administration domain’i çeşitli Java bileşenlerinin bileşimidir. Burası bütün kaynakların yönetildiği merkezdir.

Oracle Instance Nedir?

Oracle instance’ı bir veya birden fazla sistem bileşenininden oluşur. Bunlar Oracle Web Cache, Oracle HTTP Server veya Oracle Internet Directory olabilir. Bu sistem bileşenleri aynı makinada bulunmalıdırlar. Oracle Instance klasörü konfigürasyon dosyaları, log dosyaları ve çeşitli cache’lenen dosyalardan oluşmaktadır.

Middleware Home Nedir?

Oracle WebLogic Server’ı için yaratılmış klasör hiyeraşisidir.



Oracle Home ve Oracle Common Home Nedir?

Oracle home içerisinde bir uygulama için gerekli kurulum dosyaları yer alır. Oracle home Middleware home içerisinde yer alır. Oracle Common home ise içerisinde Fusion Middleware Control ve Java Required Files için gerekli binary ve library dosyaları tutar.

Oracle Metadata Repository Nedir?

Oracle Metadata Repository, Oracle Fusion Middleware Bileşenleri için metadata’nın tutulduğu yerdir. Metadata database bazlı veya dosya bazlı olabilir. Database bazlı ise RCU ile yaratılabilinir. Database’deki repository schema olarak da tanımlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder