Hurriyet

17 Eylül 2013 Salı

Oracle Veritabanı: Database'in Archivelog Mode'a Alınması

Çoğu Oracle High Avalibility işlemleri bizim database'imizin "ARCHIVELOG" mode'da olmasını gerektirir. Bu veritabanının bu moda alınması demek redo log arşivlenir. Bu mode'da olmasydı veritabanı var olan log'ların üzerine yazardı. Archive log'lar RMAN, Data Guard, Flashback ve diğer bir sürü High Availabilty ürünü tarafından kullanılır.

Bizim için önemli olan bir database'i archivelog mode'a almadan önce database'in kapatılması gerekir. Böylece bütün değişikliklerimiz database'e yazılır. Düzgün ve istikrarlı bir şekilde database kapandıktan sonra temiz bir cold backup alınması yani datafile ve controlfile'ların manuel olarak kopyalanması ve bir yerde tutulması tavsiye edilir.


 $ sqlplus / as sysdba  
   
  SELECT LOG_MODE FROM SYS.V$DATABASE; 

 SELECT name, value  
 FROM gv$parameter  
 WHERE name LIKE '%arch%';  
   

Buradaki işlemlerde ise pfile değişikliklerimizi yapmadan önce bir kere daha archivelog modunun kontrolünü yapmaktayız.


Backup alındıktan sonra pfile'ımızda bazı önemli değişiklikler yaparız. Bu değişiklikler database log'larının arşivlendiğinde nerede depolanacağı ve archive işlemine başlanabileceğini gösteren değişikliklerdir.

log_archive_dest_1='location=+FRA'  
 log_archive_start=TRUE  

Yukarıdaki pfile değişikliklerimizde archive'larımızın log'landığında ASM disklerimizden +FRA disk grubunda depolanacağını beliritiriz. Pfile değişikliklerimiz yapmadan önce database'in mutlaka kapalı olması gerekir.

     
  startup mount;   
     
  alter database archivelog;   
     
  alter database open;   
     
  archive log list;   
     
  alter system switch logfile;   
    
  alter system archive log current;  


Database'i kapatıp pfile değişiklikleri yapıldıktan sonra database mount mode'da açılır ve  archivelog komutu çalıştırılır. Sonrasında database açılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder