Hurriyet

16 Temmuz 2013 Salı

Oracle E-Business Suite: Oracle Web Server Nedir?



                Oracle Web Server veya OHS olarak belirttiğimiz program Oracle Http Server kurulu bir Apache Webserver’dır. Apache webserver’ın içine eklene çeşitli bileşenlerle bu uygulama Oracle Http Server olarak sunulmuştur.

                Oracle Web Server veya OHS bütün uygulamaların giriş noktasıdır. Client’lardan gelen bütün istekleri kontrol eder. İnternetten gelen bütün bu istekleri dinleyen bir listener bulunur. Eğer istekler basit Html istekleriyse Apache Html sayfaları dönerken, istekler daha fazla işleme ihtiyaç duyarlarsa Apache gelen istekleri uygun modlara(mod_pls,mod_jserv gibi)  yönlendirir.

Apache Web Server Nasıl Açılır\Kapatılır? – Start\Stop İşlemleri

                Oracle Application R11’da bulunan bütün startup\shutdown scriptleri “$OAD_TOP/admin/script/$CONTEXT_NAME” klasöründe bulunur. Burada OAD_TOP olarak belirttiğimiz yer ise COMMON_TOP olarak belirtilir ve CONTEXT_NAME ise SID_Hostname olarak tanımlanır.

                R12’deki Oracle Application startup\shutdown scriptleri ise “ADMIN_SCRIPTS_HOME” adlı klasör de bulunur. Bu konumu bulmak için ise “env| grep ADMIN_SCRIPTS_HOME” sorgusu kullanılabilinir.

                Web Server’ı başlatacak script “adapcctl.sh” içindeki ad (application dba) , apc (apache), ctl (control) ve sh (shell) anlamında kullanılmaktadır.


        Web Server’in açık olup olmadığının kontrolü:

                Browser’dan http://hostname.domainname:port adresine giderek Web Server’ın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Bunun dışında Apache Web Service ile ilgili çeşitli parametrelerin bulunduğu “$IAS_ORACLE_HOME/Apache /Apache /conf /httpd.conf” adresine gidilerek çeşitli incelemeler yapılabilinir veya hata logları “$IAS_ORACLE_HOME /Apache /Apache/ logs” konumunda kontrol edilir. 

Oracle Apps Web Server Sorun Giderilmesi


                Oracle Application dba’i olarak Web Server’da oluşabilecek sorunların nasıl çözüleceğinin bilinmesi gerekir. Bunun için de önce log dosyasına bakılması gerekir. Bütün Oracle bileşenleri kendi ilişkili klasörlerinde log dosyaları bulundururlar. Apache Web sunucusuyla ilgili bütün temel sorunlar  $PWD parametresi altında bulunurlar.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder