Hurriyet

19 Haziran 2013 Çarşamba

Oracle E-Business Suite: Oracle Applications ve Profile Options

Profil opsiyonları Oracle Applications geliştiricileri için büyük oranda bir esneklik sağlar. Bunlar Oracle Application yönetiminde anahtardırlar ve iyi anlaşılmaları gerekir. Profil opsiyonları genel olarak global olarak düşünülebilinirler ama bu değerin geçerliliği belirli faktörlere göre değişir. Bunlar aşağıdaki faktörlere dayanır:

-Bağlanan kullanıcıya

-Bağlanan kullanıcının sorumluluğuna

-Bağlanan kullanıcının sorumluluğunda bulunan uygulama

-Bağlanan kullanıcının bağlandığı sunucuya

            Bunların sıralanış biçimleri önemlidir. Uygulamalar ilk önce kullanıcıyı, sonra sorumluluğunu sonra uygulamayı en son da site genelindeki değerleri değerlendirirler. Profil opsiyonları uygulamaları esnek tutar ve bazen ekstra kodlamanında önüne geçer çünkü bazı şirketlerde farklı organizasyonlarda yönetim olabilir.

            Oracle binlerce profil opsiyonunu sisteme yerleştirmiştir. Bunların herbirinin farklı bir amacı vardır. Bunlara örnek verirsek eğer:

            Debug mesajlarının otomatik olarak verilmesi: Binlerce kullanıcıdan bir tanesinin sorun verdiğini düşünürsek bu kullanıcı için “debug” opsiyonun açılması önemli olabilir. O zaman sırf bu kullanıcı için debug özelliğini “on”’a getirebiliriz.


            Başka bir örnek olarak ise erişimin kontrol edilmesi: Bir organizasyonda A ve B departmanlarının olduğunu düşünelim. Bu iki departmanın yöneticisi de elemanları görüntüleme yetkisine sahip. Bu iki yöneticinin de birbirlerinin elemanlarını görmemesini sağlamak için bu iki kullanıcının kullanıcı adlarına göre bir profil opsiyonu konulabilinir.


           Custom Profile Option Tanımlanması:

            Özel olarak hazırlanmış profil opsiyonları Oracle uygulamalarına dahili olarak çıkartılan uzantılarda kullanışlı olurlar. Özel profil opsiyonu yaratmak için Application Developer menüsüne gidip profil menüsüne tıklanır. Burada profil ile ilgili yaratmak istediğimiz seviyeleri belirtebiliriz.


            Profile Options Tarafından Kullanılan Tablolar:

    Profil opsiyonları FND_PROFILE_OPTIONS ve FND_PROFILE_OPTIONS_TL tablolarında tutulurlar. PROFILE_OPTION_NAME sütunu profil opsiyonunun kısa adını verirken USER_PROFILE_OPTION_NAME sütunu profil opsiyonunun tanımını verir.
         
         Profil opsiyonun farklı seviyelerde atanan değerleri görmek için FND_PROFILE_OPTION_VALUES tablosuna bakılabilinir.

Profillerin ingilizce ve türkçe karşılıklarını gösteren sql aşağıdaki gibidir. Böylece sistemimize türkçe veya ingilizce bağlansak da profillerimizin istenen karşılıklarını bulabiliriz. Her iki dil için de ortak olan profile_option_name kolonudur.

 select * from fnd_profile_options_tl where profile_option_name like 'ICX%TIMEOUT%';  

Eğer profilimiz yoksa da aşağıdaki sorgudan da eğer profilimizin karşılığı olup olmadığını  bulabiliriz.

 select profile_option_name,count(*) from fnd_profile_options_tl having count(*)=2 group by profile_option_name;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder