Hurriyet

7 Haziran 2013 Cuma

Oracle E-Business Suite: Profile Option Tanımlanması

Oracle EBS'teki Profile Options nedir?

Oracle Apps adminleri Profile Options sayesinde bir uygulamanın nasıl görüneceği, yönetileceği belirlenebilinir.

Profilleri  şu 3 hiyeraşi altındaki çeşitli seviyelerde belirleyebiliriz.

1-Security (Güvenlik)

2-Organization (Organizasyon)

3-Server (Sunucu)

"Security" Seviye Profilleri:

Çoğu "profile option" güvenlik hiyeraşisini kullanır. Bu hiyeraşi içerisindeki bir kullanıcı profilinin değiştirilmesi  bu kullanıcı profilini kullanan aşağıda belirteceğimiz bütün uygulama kullanıcılarının  etkilenmesine neden olur.

Site (Site) : Bu ayar bütün kullanıcılara etki eder.

Application (Uygulama) : Bir uygulamanın bütün kullanıcılarını etkiler ve site üzerinde yapılmış tanımlamanın önüne geçer. Yani site de yapılmış bir değişikliğin aksi bir değişikliği bir uygulama için yaparsak, o uygulama üzerinde site değişikliği işe yaramaz. Yani User > Responsibility > Application > Site şeklinde bir hiyeraşi vardır.

Responsibility (Sorumluluk) : Belirli bir sorumlulukla bağlanmış olan bütün kullanıcılar. Application ve Site değişiklerinin önüne geçer.

User (Kullanıcı) : Kullanıcı seviyesinde etki eder. Application, Site ve Responsibility'nin değişikliklerinin önüne geçer.

"Organization" Seviye Profilleri: 

2. hiyeraşi tipi organizasyondur. Organizasyon burada kullanıcı birimi olarak ifade edilir. Örnek olarak bir şirketteki farklı bölümdeki muhasebeciler farklı bir profile değerine sahip olabilirler ama aynı bölümdeki muhasebeciler aynı profil değerini kullanırlar.

Organizasyon hiyeraşisini kullanan şirketler de seviyeler Site - Organizasyon - Kullanıcı şeklindedir. Kullanıcı opsiyonu Organizasyon opsiyonunu ezer. Buna karşılık Organizasyon opsiyonu da Site opsiyonunu ezer.

"Server" Seviye Profilleri:

Sunucu hiyeraşisi sistemi kullanan kullanıcının bulunduğu sisteme göre değişeceği zaman kullanılır. Kullanıcı lokal ağda bulunan bir makinadan bağlanırken bu değer değişir. Dışarıdaki bir ağdan bağlandığında farklılaşır.

Kişisel Profil Değerleri:

Kişinin sorumluluğuna bağlı olarak kullanıcılar kişisel profil değerlerini değiştirebilirler.

Değerlerin Değiştirilmesi:

"System Administrator > Profile > Personal" 'a gelinir.

Değiştirilmek istenen profil opsiyonu bulunur. Bulunamazsa F11'e basılır. Profile değerine değiştirilmek istenen profil opsiyonu yazılır. LOV( List of Values = Değer Listesi) içerisinden yeni değer seçilir. Kaydedilip kapatılır. Tekrar giriş yapıldığında artık değişiklik aktifleşmiş olur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder