Hurriyet

19 Kasım 2013 Salı

Oracle Veritabanı Sertifikasyon - OCA - OCP - Oracle Certified Professional Nasıl Olunur?


Oracle veritabanı konusunda eğer sertifika edinmek istiyorsak bu konuda bazı sınavlardan geçmemiz gerekmektedir. Aşağıdaki ekranda seçeneklerde sırasıyla Database Administrator,Database,Oracle Database ve Oracle Database 11g seçeneklerini seçerek OCP sertifikasını ve diğer Oracle Database 11g ile ilgili sertifikaları görebiliriz.

Aşağıdaki ekrana bu linkten gidebilirsiniz.



OCP olmak için gereken adımlar nelerdir?

Oracle Database 11g Certified Professional olmak için 3 tane sınav geçmek ve belirli bir eğitimden geçmek gerekmektedir.

İlk sınav Oracle Database 11g Sql Fundamentals: 1Z0-051 sınavıdır. Bu sınavla Sql bilgimiz ölçülür. Bu sınav non-proctered olarak alınabilinir yani sınava evde girebiliriz.


İkinci sınav Oracle Database 11g Administration I: 1Z0-052 sınavıdır. Bu sınav sayesinde Oracle Database 11g Certified Associate sertifikasını almaya hak kazanırız. Bu sınav Oracle Database konusunda genel konseptleri inceler.

Sınav Konuları Başlıca aşağıdakiler gibidir.:
-Database Mimarisi
-Oracle Process'leri
-Database Ortamı
-Oracle Database Kurulması ve Database Yaratılması
-Oracle Network İşleyişi
-Database kullanıcıları Yönetimi
-Database Bakım, Performans ve Optimizasyon Araçları
-Backup ve Recovery Konseptleri
-Data Taşınması

Üçüncü sınav Oracle Database 11g Administratiıon II: 1Z0-053 sınavıdır. Bu sınav sayesinde Oracle Database 11g Certified Professional olmaya yaklaşırız. Hak kazanmak için ise "Complete Training" adlı aşamayı da gerçekleştirmemiz gerekir. Yani Türkiye de kayıtlı, Oracle tarafından tanınmış bir yerden,şu an için sadece Bilginç IT Academy, OCP eğitimi almak gereklidir. Sınav konuları OCA'in daha ilerisidir. Konular yaklaşık olarak aynı iken, konular üzerine daha detaylı sorular sorulmaktadır.

Sonuç olarak aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi OCP olmak için 3 tane sınav geçmek, ve geçerli bir eğitim almak gerekmektedir. Bu şekilde OCP olunabilinir.



1 yorum: