Hurriyet

15 Mayıs 2013 Çarşamba

Recycle Bin Kullanımı, Yönetimi:


Oracle veritabanı içerisinde drop edilen objelerin tutulduğu bir recycle bin(çöplük) bulunur. Bu özellik Oracle 10g ile birlikte gelmiştir. Drop edilen objeler recycle bin’e gönderilirler ve buradan tekrar restore(geri döndürülebilinirler).

Recyclebin en başta Enabled(aktive edilmiş) olarak gelir.  Eğer disabled(kapatmak) etmek isterseniz:

alter system set recyclebin=Off;

Session bazlı olarak açmak istersek ise:

Alter session set recyclebin=on;

Recycle bin içeriğini görmek için ise :

Show recyclebin;

Şimdi belirteceğimiz recycle bin data dictionary de user_recyclebin synonym(eş anlamlısı) olarak gözükmektedir.Recycle bin içeriğini tamamen silmek için :

Purge recyclebin;

DBA’in recycle bin’i diğerlerinden farklı bir yerde durduğu için, dba recycle bin’ini  farklı bir sorgu ile temizlemek zorundayız.

Purge dba_recyclebin;

Tabloların direk recycle bin’e gitmeden veritabanından tamamen silinmesini istiyorsak:

drop table deneme purge;

Drop edilen tablolar Oracle 11g de gelen bir özellikle drop edilmeden önceki haline geri döndürülebilinirler. Drop edilen tabloların tekrar geri getirilmesi dair bir örnek vermemiz gerekirse :

Create table deneme (x int);

İnsert into x values(9);

Drop table deneme;

Show recyclebin;

Select * from "BIN$HGnc55/7rRPgQPeM/qQoRw==$0" ; -- burada ise recycle bin içerisini görüntülediğimizde çıkan tablomuzun veritabanı tarafından tekrar isimlendirildiği şeklini sorgulamaktayız. Recycle bin’den temizlemek çok önemlidir; çünkü bir tablo drop edildiğinde sadece ismi değiştirilir, içindeki data, veritabanındaki segmentleri değişmeden kalırlar. Bu yüzden yer kaplamaya devam ederler. Drop edilen tablolar kendileriyle birlikte bağlı oldukları objeleri de beraberlerinde götürürüler. Index'lerin direk silinmesi için "purge index indeks_adı;" sorgusu çalıştırılabilinir. 

Flashback table deneme to before drop;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder