Hurriyet

1 Ağustos 2013 Perşembe

Oracle E-Business Suite: Trace Açılması ve Kullanılması

Trace nasıl açılır?

Trace'in açılması için E-Business Suite Home page'inde "Diagnostics" link'ine tıklanır. Karşımıza çıkan ekranda "Set Trace Level" seçilir ve Go'ya basılır.



Buradan da istenen Trace seviyesi seçilir.




Trace File'a nasıl ulaşılır?

Trace file'lar enable edildikten sonra veritabanı sunucusunda user_dump_dest  dizininde yazılmaya başlanır. Veritabanında user_dump_dest parametresinin değerini bulmak için aşağıdaki komutları girebiliriz.

 show parameter user_dump_dest;

ya da

select name,value from v$parameter where name='user_dump_dest';


Trace File'lar nasıl kullanılır?

Trace file'lar için kullanabileceğimiz bir sürü komut olmakla birlikte tkprof komutu işimizi kolaylaştıran bir komut olarak öne çıkmaktadır. Tkprof komutu trace file'ın içeriğini okunabilir şekilde formatlar ve çıktısını bir output dosyasına yazar. Tkprof komutuyla Sql sorgularının "execution plan"'lerini görebilir veya veritabanı istatistiklerini depolayacak bir sql script'i yazabiliriz.

Tkprof komudu bir trace file'ı argüman olarak alır. Çıktı dosyasınıda ikinci argüman olarak alır. Çıktı dosyasının uzantısı prf'dir.

Örnek:
Tkprof abc.trc abc.prf

Daha detaylı bir kaynağa ve tkprof ile ilgili syntax olarak bilgi edinmek için aşağıdaki link'e bakılabilinir.

http://docs.oracle.com/cd/B10500_01/server.920/a96533/sqltrace.htm#1216


 Sql Trace neden kullanılır?

Sql Trace bize sql ifadeleri hakkında performans bilgisi sağlar. Aynı zamanda çeşitli istatistiklerin toplanması, çalıştırılan sql'ler ile ilgili parse edilme sayıları , execution plan'leri  gibi bilgiler sağlar. Bunlar sayesinde çalıştırılan sql'lerin performansını görür ve hangilerinin düzeltilmesi gerektiğini anlayabiliriz. Hangilerinin düzeltilmesi için index gerektiği veya tabloların yapılarının değişmesi gerektiğini bulabiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder