Hurriyet

15 Ağustos 2013 Perşembe

Oracle Veritabanı: Daily Checklist - Günlük Veritabanı Kontrolleri - Storage

Bu yazımızda database server'ındaki storage ile ilgili günlük kontrollerimizi yazacağız. Geçen yazımızda tablespace ile ilgil kontrollerimizi yazmıştık.

Storage kontrollerimizde ilk adımımız database server'ın bulunduğu makinada partition'ların boyutunu ölçmek olacaktır.

Bunun için bir işletim sistemi komutunu kullanabiliriz.

Linux sistemlerde:

 df -g  

Redhat'de:

 df -h

Microsoft sistemlerinde ise zaten "My Computer"'dan sağ klik'le bakabiliriz; ama onun dışında cmd'yi açıp oradan da partition adına göre aşağıdaki komut çalıştırılabilinir.

 fsutil volume diskfree C:  
 fsutil volume diskfree D:  

Buradaki doluluk oranlarına bakmamızın nedeni sistemde yer kalıp kalmadığını görmektir. Bu şekilde sistemde gerektiğinde temp dosyaları silip silmememiz gerektiğini ya da sisteme yeni disk gerekip gerekmediğini belirleyebiliriz.

Peki sistem genelinde yer yoksa napılır?

Alert Loglar
Alert logların silinmesi ihtimali düşünebilir. Alert log'ların sistemdeki lokasyonunu sqlplus'a bağlanıp "show parameter dump diyerek bulabiliriz.

 SQL> show parameter dump  

Buradan da background_dump_dest parametresinin gösterdiği lokasyona gidip oradaki trace dosyalarını silebiliriz.

Alert log'un bulunduğu yer  $ADR_HOME/trace klasörü olarak geçmektedir. Her .trc uzantılı dosya için bir tane .trm uzantılı dosya bulunmaktadır. Trm uzantılılar trace metadata dosyaları olarak görülmektedir. Trm dosyalarındaki metadatalar trc dosyalarındaki trace kayıtlarını gösterir. Trace metadatası ADRCI gibi tool'lar tarafından kullanılabilinir.

Archive Loglar
Archive logların arşivlenmiş ve ziplenmiş olarak tutulması önemlidir. Archive log konusunda sadece bugünün ve dün kayıtlarının tutulması yeterlidir.

select * from v$logfile;  
select * from v$log;  

Yukarıdaki tabloları inceleyerek hangi archive logların ziplenebilieceği görülebilinir.

Ayrıca sistemde log'lar için gerekli yer kalıp kalmadığı da gözlemlenmelidir. Bunu önce archive log dizinini aşağıdaki şekilde bularak sonra da oradaki yer miktarını inceleyerek yapabiliriz.

SQL> show parameter log%dest  
 log_archive_dest_1          string   LOCATION=+ARCHLOG  

Yukarıdaki örneğimizde  log dosyalarının bulunduğu yer ASM'de bir yer olduğu için ortamımızı ASM ortamına geçiririz. Sonrasında "lsdg" komutu ile direk boyut bilgilerini öğrenebiliriz.

Control File'lar

Controlfile'ların varlığı sistemlerde sürekli kontrol edilmelidir. Zaten bunlardan birinin kapanması database'in bozulmasına ve açılmamasına yol açar.

 select * from v$controlfile; 


Listener Loglar
Sqlnet.logları çok büyümüş ise bu loglar silinip tekrar yaratılabilinirler. Sqlnet logları $ORACLE_HOME/network/log  kısımında bulunurlar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder