Hurriyet

18 Eylül 2013 Çarşamba

Oracle Veritabanı: ASH - Active Session History

ASH verisi active database session'ından her saniye alınan bilgiler doğrultusunda oluşturulur. Bu database session bilgileri v$session ve v$session_wait view'larından alınır. Bu bilgiler hafızada bulunur. ASH verilerine v$active_session_history_view view'ından erişilir. AWR snapshot'ından alınan bilgiler ASH bufferından alınır. MMNL process'i tarafından yönetilir.

ASH için gereken snapshot'lar 30 dakika boyunca her saniye boyunca çekilir ve v$active_session_history view'ına konur. Bu süre geçtikten sonra AWR'ın kullamına açılır. (dba_hist_active_sess_history) ASH ve AWR arasındaki temel fark baktıkları zaman aralığıdır.

ASH default olarak ayarlanmaktadır; ancak lisanslı bir üründür.

ASH raporları Enterprise Manager'dan çalıştırılmak istenirse şu sıra izlenebilinir. Oracle Database> Performance> Availability> Schema> Administration altından belirli bir zaman seçilerek ASH raporu alabiliriz.

ASH Raporu Nasıl Çalıştırılır? 

$ORACLE_HOME/rdbms/admin altındaki ashrpt.sql çalıştırılınca ASH raporunu sqlplus'tan çalıştırmış oluruz. Yukarıda da Enterprise Manager'dan nasıl çalıştırılabileceğini göstermiştik.

Bu raporu çalıştırdığımızda bize bazı detaylar sorulacaktır. Bunlar:

- Report Type: [html|text]
- Instance Number : Rac için farklı bir değer verilebilinir. Rac değilse 1 default değeri seçilir.
- Begin Time : İncelemek için nereden başlanılacağı sorulur. Default değeri -15 dakikadır.
- Duration : İnceleme süresini belirtir. Standart olarak sysdate- begin time şeklide kabul edilir. Böylece o ana kadarki rapor incelenebilinir.
- Report Name : Rapor Adı

DBA_HIST_ACTIVE_SESS_HISTORY:

DBA_HIST_ACTIVE_SESS_HISTORY tablosu hafızadaki active session history bilgilerini daha dar kapsamlı bir şekilde tutar. V$ACTIVE_SESSION_HISTORY tablosundan alınan snapshotlardan oluşur.

V$ACTIVE_SESSION_HISTORY:

Oracle yakın zamanda gerçekleşmiş session bilgilerini belirli bir süre için v$active_session_history tablosunda tutar. Her session için her saniye bir snapshot alınır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder