Hurriyet

17 Eylül 2013 Salı

Oracle Veritabanı: Flash Recovery Area Nasıl Açılır?

Flash recovery area'nın ayarlanması için parametre dosyasında ayarlamalar yapılması gerekir.    Bu ayarlamalar 2 parametreyle ilgilidir.

1 - DB_RECOVERY_FILE_DEST_SIZE:

Disk hacmini belirler. Bu hacim kullanılabilecek maksimum alanı belirler.  Bu parametre eğer standart file system'dan asm'e geçilme çalışması yapılıyorsa DB_RECOVERY_FILE_DEST'den önce yapılmalıdır.

Örnek:

 DB_RECOVERY_FILE_DEST_SIZE = 10G  

2- DB_RECOVERY_FILE_DEST:

Bu parametrede recovery file destination yani recovery area'yı belirler. DB_RECOVERY_FILE_DEST_SIZE eğer var olan alandan büyükse değişiklik gerçekleşmez.

 DB_RECOVERY_FILE_DEST='+DATA'

3- DB_FLASHBACK_RETENTION_TARGET: (Opsiyonel)

Dakika bazında ne kadar geriye gidilebileceğini belirtir. Parametre eğer database "FLASHBACK" modunda ise etkinleşir. Flashback alanında ne kadar data tutulacağınıda indirekt olarak etkiler.

Flash Recovery Area Location ve Size Set Edilmesi:

İlk olarak database kapatılır ve parametre dosyasında değişiklik yapılır. Ertesinde de sqlplus'tan  aşağıdaki komut çalıştırılır.

 ALTER SYSTEM SET   
  DB_RECOVERY_FILE_DEST_SIZE = 10G   
  SCOPE=BOTH SID='*';  


Size belirlendikten sonra  yine aynı şekilde ya parametre dosyasından database kapalıyken location değişikliği yapılır ya da database açık iken aşağıdaki komut çalıştırılır.

 ALTER SYSTEM SET  
  DB_RECOVERY_FILE_DEST = '+DATA'   
  SCOPE=BOTH SID='*'; 

(Database Flashback Mode'a Nasıl Alınır?)


Flash Recovery Area(FRA) Oluşturulurken Değerlendirilmesi Gerekenler:

Flash recovery area'nın database alanının dışında bir alana kurulması Oracle tarafından tavsiye edilir. Database alanı olarak belirtilen yer ise datafile'ların, control file'ların ve online redo log'ların tutulduğu yerdir. Eğer flash recovery area, database alanıyla aynı diske set edilirse bu durumda hem database'in hem de backup'ların kaybedilme ihtimali doğabilir.

Database dosyalarının FRA'ya set edilmemesi için DB_CREATE_FILE_DEST ve DB_CREATE_ONLINE_LOG_DEST_n parametrelerinin DB_RECOVERY_FILE_DEST parametresinden farklı olmaları gerekir. Bununla birlikte disklerin file system'larının ASM olması önerilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder