Hurriyet

25 Ekim 2013 Cuma

Oracle E-Business Suite: Application Dba(AD) Araçları - AD Tools

Oracle Applications yönetim araçları olarak "ad" kısaltması ile başlayan birden fazla araç vardır. Bu araçlar ile uygulamaları terminalden yönetebiliriz. Bu araçlar sayesinde kurulum, upgrade, update, patch ve maintenance gibi işlemleri gerçeleştirebiliriz.

Ana olarak kullanılan Application Dba(AD) araçları AD Administration(adadmin), AutoUpgrade(adaimgr), AutoPatch(adpatch) 'dir. Bunlar arasında birbirleriyle iletişim olabilir. Bir araç diğer bir aracı çağırabilir.

Özet olarak bulunan programlar aşağıdaki gibidir:

-Adadmin: AD Administration aracı ile Oracle Applications üzerinde maintenance işlemlerini gerçekleştiririz.

-Adpatch: AutoPatch ile patch'ler uygulanır.

-Adaimgr: AutoUpgrade, Oracle Applications upgrade aracıdır. Son versiyona yükseltir.

-Adctrl: AD Controller ile AutoUpgrade, AD Administration veya AutoPatch uygulamalarının "worker"'ları izlenir. Eğer bir programın worker'ları bozulursa bunları tekrar çalıştırıp, programa haber verir.

-Adutconf.sql: AD Configuration ile Oracle Application uygulamaları hakkında bilgi edinebiliriz. Örnek olarak modüllerin versiyonları,durumları gibi bilgileri bu sql'i çalıştırarak edinebiliriz. - (Adutconf için buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.)

-Adident: Dosyaların versiyonlarını görmek için kullanabiliriz. Bu bilgi genellikle Oracle Support tarafından kullanılır. (AD File Identification)

-Adrelink: Oracle Executable programları Oracle Server Product Library'leriyle bağlar. (Adrelink)

-Admrgpch: Birden fazla patch'i tek bir patch haline getirir. (Admrgpch)

-AutoConfig: Sistem konfigürasyon dosyalarının ayarlanmasını sağlar. (Autoconfig)

Ortamın Ayarlanması:

Herhangi Application DBA aracı kullanmadan önce ortam değişkenlerinin ayarlanması tavsiye edilir. Eğer bu ayarlar bash_profile'a veya .profile'a atanmıyorsa her açılan session'da tekrar girilmesi gerekir. (Linux Unix Ortam Bash'lerin Rolü)

Ayarların set edilmesi için applmgr kullanıcısıyla makineye bağlanılır. $APPL_TOP/APPLFENV.env dosyası çalıştırılır.

AD Araçlarının Çalıştırılması:

Yukarıda belirttiğimiz araçlar çalıştırıldığında örnek olarak adpatch,adadmin,adctrl  kullanıldığında bu programların log dosyaları yaratılır. Böylece eğer programdan "ctrl+c" denerek çıkıldığında veya program çalışması abort edildiğinde, program eğer tekrar çalışırsa eski log dosyası belirtilerek oradan tekrar çalıştırılması sağlanabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder