Hurriyet

9 Aralık 2013 Pazartesi

Oracle E-Business Suite: EBS Patch Geçme Prosedürü - EBS Patching Procedures

Oracle E-Business Suite'de patch geçmek için belli başlı adımları takip etmemiz gerekir. Patch işlemine başlamadan önce her zaman uygulamanın kapatılması "adstpall.sh" ve uygulamanın maintenance mode'a alınması (Adadmin>Enable Maintenance Mode)tavsiye edilir.

1- Patch Readme'sini Okuma:

Patch Readme dosyası, patch klasörünün içinde bulunur. Bu dosyada her patch öncesi,sırası ve sonrasında eğer varsa uygulanması gereken adımları belirtilir. Okunması ve buradaki adımların gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Patch'in sağlıklı bir şekilde geçilmesini sağlar.

Bununla ilgili bir Oracle tool'u da bulunmaktadır. Bu yazımızda bununla ilgili bilgileri görebiliriz.


2- Patch Gerekliliklerini (Prerequisites) Gerçekleştirme:

Bu adım Readme dosyasında Pre-Install Tasks başlığı altında gösterilir. Aynı zamanda bu patch'in üzerine kurulması gereken  patch'ler de "Additional Information" başlığı altında gösterilir.

Patch gereklilikleri elle gerçekleştirilmesi gereken adımlarda olabilir. Bir dosyanın başka bir yere elle kopyalanması, formların compile edilmesi veya invalid object'lerin düzeltilmesi gibi işlemler olabilir.

Önceki istenen patch'lerin kurulması veya istenen patch seviyelerinin kontrolü önemlidir. Buna göre patch'ler başarıyla geçilebilinir.


3- Patch Apply Etme:

Patch'i uygulamamız için terminal de "adpatch" komutunu vermemiz gerekir. İlk olarak patch'in bulunduğu klasöre gidip, orada adpatch komutunu çalıştırırız.Sonrasında gereken cevaplar verilerek uygulama safhasına kadar gelinir. Bize en son patch klasörü içinde bulunup bulunmadığımız ve patch dosyasının ismi sorulur. Bu sorular sorulduktan sonra patch apply edilmeye başlanır.

Patch apply edilirken eğer dil bakımından başka bir opsiyon varsa bu opsiyon patch uygulanmadan önce sorulur. Eğer patch'in "Türkçesi" varsa bu patch "US" versiyonundan sonra uygulanmalıdır. İlk önce "US" yani "American"  patch versiyonu uygulanır. Ertesinde "Türkçe" versiyonu uygulanır. Patch uygulanırken bunun temin edilmesi gerektiği belirtilir sadece. Sonrasında uygulanan adımlar ve yapılan işlemler ekranda gösterilir.

Patch Test Etme:

Patch'in etkilerini gözlemlemek için patch'leri ilk olarak test ortamlarına uygularız. Ancak eğer test ortamımız yoksa patch'i uygulamadan yükleriz. Yani "adpatch apply=no" komutunu veririz. Böylece patch tarafından gerçekleştirilecek hareketler listelenir ancak veritabanı veya dosya sisteminde bir değişiklik gerçekleştirilmez.

4- Post Installation Adımları:

Post installation adımları, pre-installation adımları gibi uygulanması gereken adımlardır. Bu adımlarda patch'in sağlıklı bir şekilde bitirilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması için önemlidir.

5- Patch Kurulumunun Kontrolleri:

Bununla ilgili kontroller genellikle patch klasörü içindeki "Readme.txt" 'i içerisinde belirtilir. Bu kontrolleri veritabanını sorgulayaraktan veya uygulamada uygun yerleri kontrol ederekten yapabiliriz.

Genelde patch'ler kurulduktan bazı dosyaların versiyonları değişir. Bu versiyon değişimlerini bu yazımızda belirttiğimiz gibi kontrol edebiliriz.

Uygulamadan kontrol etmek istiyorsak da "System Administrator" sorumluluğuna giderekten  "Dashboard" fonksiyonuna tıklayıp giriş yapıp oradan "Software Update" seçeneğini seçeriz


Software Update
2. yöntem olarak "System Administrator" sorumluluğunun altında "Patching and Utilites" sekmesine girip oradan patch numarasına bakabiliriz.

Patching and Utilities

Veritabanından patch'in kurulumunu kontrol etmek istiyorsak ad_applied_patches veya ad_bugs tablolarını kontrol edebiliriz. "ad_bugs" tablosu patch'lerin varlığını kontrol etmek için daha garanti bir yoldur; çünkü bazı patch'ler diğer patch'lerle merge edilmiş olabilirler. Bu yüzden "ad_applied_patches" tablosunda görünmeyebilirler. Uygulamadan kontrol etmek de her zaman garanti bir yoldur.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder