Hurriyet

21 Haziran 2012 Perşembe

Data Dictionary - 2

Data dictionary ile önce bir hatırlatma yaparak başlayalım. Data dictionary  sadece okuma izinli olup (read - only) sql ifadeleriyle sorgulanırlar. Bu tablolar üzerine dml ifadeleri uygulanmaz çünkü veritabanının bütünlüğünü tehlikeye atabilir. Veritabanının kendisi, bir sorgu geldiğinde bu data dictionary tablolarına bakar.

-Bu sorgularla bulunmak istenen nedir?

Bu sorgular ile genel veritabanıyla ilgili bilgiler bulunur. Kullanıcılara verilen yetkiler ,tablo bilgileri vs gibi önemli durumlar hakkında bilgi sahibi olunabilinir.

Bu tabloların adlandırılması ile ilgili bir standart vardır. Bu da herkesin kendine ait tabloları sorgulayabilmesini sağlar. Örneğin;

User_***  : kullanıcı view'ları
All_***     : kullanıcının giriş izni olduğu bütün view'lar;
DBA_*** : Database yöneticisinin sahip olduğu bütün view'lar.
V$_***    : Performans ile ilgili data

-Bu dictionary tablosunun yapısı nedir?

"Describe Dictionary" bu ifade bize data dictionary'nin yapısını gösterir. Bu tabloda sadece iki tane kolon vardır. Bir tanesi tablo adı , diğeri de yorumlardır.

Bu tablodan istediğimizi bulabiliriz. Aşağıdaki ifadede bize bunu göstermeketedir.

Select * from dictionary where table_name like '%USER%';

Dikkat edilmesi gereken bir durumda tablo adlarının case sensitive olması yani büyük küçük harf'ın bir değişiklik yaratıyor olmasıdır. Bize kolaylık sağlayan başka bir yapıda CAT view'ıdur. Bize bütün objetlerimizi gösterir.

select * from cat;

-Tablolara yorum(comment) nasıl eklenir?

Tablolara belirli anlamlar yüklemek veya karışık gibi gözüken durumları açıklamak için yorumlar yüklenebilir. Bu durum sütunlar içinde geçerlidir.

Comment on table employees is 'Employee_information';



Comment on column employees.first_name is 'First name';

Bu yorumları sonra da görmek için bakılması gereken tablolar ALL_COL_COMMENTS, ALL_TAB_COMMENTS veya USER_COL_COMMENTS,USER_TAB_COMMENTS 'dir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder