Hurriyet

24 Haziran 2012 Pazar

Linux'ta Veritabani Instance Kontrolu

Enterprise Manager Nasıl Açılır?

İlk öncelikle buranın açılması için değişken ortamının " . oraenv" komutu çalıştırılır. Sonrasında ise "orcl" şeklinde veritabanımızın ismini vermemiz gerekir. Genelde orcl adı deneme veritabanlarına verilirken adın "orcl" olması zorunlu değildir.

emctl start dbconsole
emctl stop dbconsole
emctl status dbconsole

Sqlplus nasıl başlatılır?

Komut satırında sqlplus yazılarak sqlplus başlatılır. Bundan sonra kullanıcı adı ve şifremizi girerek devam ederiz. Genel syntax'ı "sqlplus hr /hr ;'dir. Programa girdikten sonra ise " connect hr/hr  ;" ifadesiyle kullanıcımızı değiştirebiliriz.

Başlatma (Initialization) Parametre Dosyaları Nelerdir?

Bunlardan 2 tane bulunmaktadır. Birincisi spfile.ora, diğeri de init.ora'dır.
Burada oracle_sid diye bahsettiğimiz şey oracle veritabanımızın adıdır.  Eğer yukarıda bellirttiğimiz gibi veritabanımıza standart orcl adını verirsek spfile(server parameter file) dosyamızın adı spfileorcl.ora olur. Aynısı init dosyamız için de geçerlidr.

Spfile dosyamız ikili(binary) düzende yazılmış bir dosyadır. Manuel olarak düzenlenmemelidir. Veritabanı sunucu tarafından ilk okunan dosyadır.

Pfile dosyamız ise text bazlı bir dosyadır. Veritabanımız spfile dosyamızı bulamazsa pfile dosyamızı okur. Asm kurulmuş bir server'da pfile dosyamız $ORACLE_HOME/dbs dizininin içinde yer alır.

Parametre dosyalarının içindeki verileri ise Sqlplus konsole aracına girip "v$parameter" view'ını sorgulatarak ya da direk "show parameter değişken_adımız" diyerek görebiliriz.

Parametre Değerlerinin Değiştirilmesi Nasıl Olur?

Statik parametreler ancak parametre dosyasından değiştirilebilirler. Etkisinin görülebilmesi için veritabanının tekrardan başlatılması gerekir. Dinamik parametreler ise veritabanı açık iken bile değiştirilirler. 2 seviyede değiştirilirler. Bunlar "system" seviyesinde veya " session" seviyesinde olabilir. "Scope " anahtar kelimesine göre uzunluğu belirtilir. 3 tane scope  seçeneğimiz vardır.  Both ,Spfile ve Memory olmak üzere değiştirilen parametrelerin ne zaman ve ne kadar süre kayıtlı kalcağını gösteren seçeneklerdir. Memory de yapılan değişiklik session bazında iken Spfile değişikliği kalıcıdır ancak veritabanının yeniden başlatılmasını gerektirir. Both ifadesi ise şu andan itabaren etkili olmak üzere değişikliği hayata geçirir.

Örnek:
Alter session set NLS_DATE_FORMAT =' mon dd yyyy' scope=spfile;

ORACLE Veritabanı İnstance'ının Başlatılması

Veritabanı başlatılırken 3 seviye bulunmaktadır. Nomount ,Mount ve Open modları sistemin hangi durumda olduğunu bize gösterir.

Nomount : Parametre dosyaları aranıp bulunduktan sonra bu moda geçilmiştir. SGA alanı ayrılmıştır. alert_SID.log ve trace dosyalarına yazılmaya başlanılmıştır. Control File dosyalarının yaratılması için, bazı kurtarma operasyonları için veya veritabanını yaratmak için bu modda başlatılabilinir.


Mount: Veritabanını instance ile eşleştirir. Control Files dosyaları parametre dosyalarındaki yerlerinden bakılarak bulunur ve bu dosyalar okunur. Bazı bakım işlemlerinin yapılması ,instance başlatılması ve veritabanının açılmaması için bu moda geçilir. Örneğin data file dosyalarının isminin değiştirilmesi ve full kurtarma yapılması veya veritabanını arşiv moduna geçirilmesi uygun örnekler olabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder