Hurriyet

20 Haziran 2012 Çarşamba

Linux5 Üzerine Oracle 11gR2 Kurulumu



        Oracle 11g R2 kurulumuna baslamadan once olusturmamiz gereken grup ve dosyalar var hemen onlari olusturalim ve kuruluma baslayalim.
         Yeni gruplari ve kullanicilari eklemek icin asagidaki kodlari terminale kopyaliyoruz :
groupadd oinstall
groupadd dba
groupadd oper
groupadd asmadmin
useradd -g oinstall -G dba,oper,asmadmin oracle
passwd oracle


Not : buradaki oracle kullanicisi oracle veritabaninizin kullanicisi olucak illaki bunun ismi oracle olucak diye bir sey de yok, ahmet olur mehmet olur farketmez ama oracle veritabani kullanicisi bu isim olucak.


       Oracle ile ilgili yazilimlarin falan yuklenecegi dosyayi olusturup gerekli izinleri vermemiz gerekiyor bunun icinde asagidaki kodlari teker  teker  aynen kopyalayip terminal ekranina yapistiriyoruz ve enter’a basiyoruz.
mkdir -p /u01/app/oracle/product/11.2.0/db_1
- Oracle Kullanicisi yukaridaki home dizini kullanacak sekilde olusturulur.
chown -R oracle:oinstall /u01
- Oracle kullanicisi yukarida olusturulan home dizinin owner’i set edilir.
chmod -R 775 /u01
- Bu dizin icin haklar verilir.
         Bu islemleri sorunsuz bir sekilde yaptiktan sonra sanal makinamizi reboot ediyoruz ama bu sefer root olarak degilde yukaridaki adimlarda olusturdugumuz kullanici adi ve sifresi ile giris yapiyoruz. Biz oracle user’i olusturmustuk onun icin oracle user’i ile giris yapiyoruz ve aksi belirtilmedikce bundan sonraki islemleri olusturdugumuz bu oracle kullanicisi ile yapacagiz.
http://www.oracle.com/technetwork/database/enterprise-edition/downloads/112010-linuxsoft-085393.html
adresinden Linux 32 bit icin indirdigimiz iki adet zip dosyasini sunucu uzerinde owner ‘i oracle kullanicisi olan bir dizine kopyalayalim ( bkz VMware nedir? ). Ve Linux’a oracle kullanicisi ile login olduktan sonra dosyalari ayni dizinde unzip ile extract ediyoruz. Bunu soyle yapabiliriz ;
       $ unzip linux_11gR2_database_1of2.zip
       $ unzip linux_11gR2_database_2of2.zip
Unzip yaptigimiz installation klasorunde olusan database klasorune gidiyoruz ve runİnstaller ile setup islemimizi baslatiyoruz. Bunuda database klasorunun icine girdikten sonra su komutla yapabiliriz ;
         $ ./runİnstaller

Bu komutu yazdiktan sonra biraz bekleyin ve sonunda ;
Email adresinizi ve security update’ leri indirebilmek icin oracle support sifrenizi isteyen ilk ekran sizi karsilayacaktir. Burayi bos geciyoruz. Sonradan da bu bilgileri girebiliriz.


Bos biraktigimiz icin bir uyari penceresi gelecektir. [YES] diyerek devam ediyoruz.

      Next butonuna bastiktan sonra 3 secenek karsimiza cikacaktir. Birincisi RDBMS software kurulumunu yapar ve hemen ardindan veritabani olusturma asamasina gecer, ikincisi sadece RDBMS software’ i kurar yani  kurulumdan sonra DBCA ile veritbanini  olusturmamiz gerekir.  Ucuncusu varolan veritabanini upgrade etmek icindir.  Biz birinci secenegi isaretleyip devam ediyoruz.


Not : ikinci secenegi secenler icin ki secebilirsiniz hic bir mahsuru yok J
 RDBMS software kurulumu bittikten sonra ;
/u01/app/oracle/product/11.2.0/dbhome_1/bin dizini altinda dbca calistirilabilir dosyasi var
./dbca diyerek onu calistiriyoruz ve database’ imizi kurmaya basliyoruz.


Kurulumun hangi class uzerinde olacagini soran yukaridaki ekranda, Server Class secenegini isaretliyoruz. Sayet kendi desktop pc‘ nize veya laptop’ unuza kurulum yapacaksaniz birinci secenegi secmelisiniz. Aradaki farklilik sadece konfigurasyon farkliligidir. Server Class da daha gelismis konfigurasyon secenekleri mevcuttur.
                       
Kurulumun Single İnstance oldugunu belirtiyoruz ve devam ediyoruz.


Next butonuna bastiktan sonra 2 secenek cikiyor karsimiza. ‘Typical install’ basit konfigurasyon seceneklerini bize sunar. Biz  ‘Advanced  install’ secenegini secip ilerleyecegiz.
Not : Burada ‘Typical install’ sececek olursak asagidaki gibi bir ekran bizi karsilar.
Oracle base dizini secilir (Onceki makalemizde bu dizini olusturmustuk) ,
Software location secilir (Oracle home dizini olarak bilinir) ,
Storage tipi olarak “File System” seciyoruz ,
Veritabani dosyalarinin bulunacagi “database file location” dizinini belirtiyoruz ,
Database edition olarak “Enterprise Edition” seciyoruz ,
OSDBA Group olarak kuruluma baslamadan once  olusturdugumuz dba grubunu seciyoruz ,
Global Database Name olarak veritabanimizin adini giriyoruz ,
Son olarak bir yonetim sifresi giriyoruz
.

 Kaldigimiz yerden devam edelim ‘Advanced install’ secenegini secip next butonuna basmistik en son ve karismiza  urun dilini sececegimiz asagidaki ekran gelmisti ,


 Burada degisiklik yapmadan [English] ile devam ediyoruz yani direk next butonuna basip geciyoruz ,


Enterprise Edition’ i seciyoruz.  Sag alt kosede bulunan “Select Options”  butonuna basarak  ek ozellikleride secebiliriz. Next ile devam ediyoruz ,

Oracle base ve software location icin oracle home dizini klasorlerimizi seciyoruz (zaten secilmis olur buyuk ihtimalle) ve next diyoruz,

       Oracle inventory bilgilerinin tutuldugu klasor dizinini seciyoruz (aynen buda secili oluyor eger baska bir yerde sorun cikmadiysa ). Grup olarak da en basta kuruluma baslarken  olusturdugumuz oinstall grubu seciyoruz.


 Veritabaninin ne amacla kullanilacagini seciyoruz. OLTP (Online Transaction Proccessing) veritabani  icin ilk secenegi veri ambari icin ikinci secenegi isaretlemeliyiz. Biz OLTP olusturacagimiz icin ilk secenekle devam ediyoruz.

Veritabani adini ve SİD’ yi giriyoruz. DB adi ve SİD ayni isim olabilecegi gibi farkli isimde de olabilirler.

Automatic Memory management’ i enable edip etmeyecegimizi belirtiyoruz. Bu pencerede hic bir seyi ellemeyip hemen yaninda bulunan ‘ Character sets’ penceresine gecis yapabiliriz ,
Bu pencerede kullanacaginiz karakter setini secmeliyiz. Biz karakter set olarak Turkish WEİSO8859P9 secenegini seciyoruz.

Veritabani yonetimi icin Database control (Enterprise manager olarakta bilinir)’ un yuklenecegi belirtiliyor. Email notifikasyonu icin istenirse SMTP sunucusu burada belirtilebildigi gibi kurulum sonrasinda da set edilebilir.
File system kullanacagimizi ve veritabani dosyalarimizin bulunacagi dizini belirtiyoruz.

‘Automated backups’  kullanip kullanmayacagimizi belirtiyoruz. Kullanacasak FRA (Flash Recovery Area) dizinini belirtiyoruz. Kurulum sonrasida konfigurasyonu yapilabildigi icin enable etmeden geciyoruz.

SYS,SYSTEM,SYSMAN ve DBSNMP kullanicilari icin sifre belirlememiz gerekiyor bu asamada, her kullanici icin ayri sifre girebilecegimiz gibi hepsinde ortak ayni sifreyi de verebiliriz. Biz ikinci secebegi secerek herkese ayni sifre vermeyi tercih ediyoruz burda ve bir sifre belirledikten sonra next ile devam ediyoruz,


isletim sistemi seviyesinde kuruluma baslarken  olusturdugumuz dba grubunu seciyoruz. OSDBA ve OSOPER icin ayni grubu seciyorum. Bunlar aynida olabilir yukarida gibi , farklida olabilir asagidaki gibi :
-          OSDBA  icin  dba
-          OSOPER  icin  oper
Buyuk ihtimalle bunlarin ikiside secilmis bir sekilde gelecek onunuze onun icin direk next diyerek devam edebilirsiniz ,

Kurulum oncesi tum konfigurasyonlari ve onceki makalede set ettigimiz parametreleri check ediyor. Bu asamaya geldigimizde karsimiza iki cesit hata cikmasi gerekiyor, birincisi Kernel parametreleri ile ilgili olan hatalar ikincisi ise bulamadigi rpm paketleri ile ilgili olan hatalar. Oracle 11g icin kernel parametleri ile ilgili bir islem yapmaya gerek kalmiyor, direk ust taraftaki ‘Fix & Check Again’ butonuna bastigimizda bize terminalden root olup calistirmamiz gereken bir  tane script dosyasi gosterecek, onu kopyalayip root iken terminale yapistirip enter ‘a basiyoruz. Sonra [OK] diyoruz ve kernel parametreleri ile ilgili olan hatalarin duzeldigini goruyoruz. ikinci hata grubu olan eksik paketleri ise isletim sistemini kurdugumuz cd yada iso dosyasinin icerisindeki  “ server ” dosyasinin altinda bulabiliriz. Oradan kopyalayip sanal makinemizin masaustune kopyalayip kurulumlarini yapabiliriz. Kurduktan sonra bu dosyalari sanal makinanizdan silebilirsiniz. Eksik paketleri kurduktan sonra ‘Check Again’ butonuna basiyoruz ve goruyoruzki o hatalarida vermiyor artik, simdi nex diyoruz ve sonraki asamaya geciyoruz ,

 ve nihayetinde kurulum basliyor ,

Yukarida bize ne kurmak istiyorsunuz diye sordugunda bizde 1.secenek olan  “ Create and configure a database” secenegini isaretlemistik.Onun icin kurulum tamamlandiginda asagidaki gibi veritabanini olusturan DBCA (Database Configuration Assistant) otomatik olarak baslayacaktir. Eger demediyseniz bu ekran degilde bir sonraki ekran gelicek ,


Kurulum tamamlandiginda asagidaki gibi bir uyari penceresi gelecektir. “Root” kullanicisi ile iki script sirasiyla calistirilmalidir. Scriptler calistirilmadan bu pencereye OK denilmemelidir. Ayri bir console acilir ve root kullanicisi ile login olduktan sonra scriptleri asagidaki gibi calistirabiliriz.
Birinci script (oraİnventory yetkileri duzenlenir) 
#/u01/app/oraİnventory/orainstRoot.sh

İkinci script (ortam degiskenleri set edilir. Bize dizin sordugunda ENTER ile devam edebiliriz.)
#/u01/app/oracle/product/11.2.0/db_1/root.sh

Scriptleri calistirdiktan ve yukaridaki gibi ciktilari elde ettikden sonra uyari penceresine [OK] diyebiliriz.

Son olarak asagidaki ekran gelecektir. Close ile cikabiliriz.




Oracle DB 11gR2 kurulumumuz tamamlanmistir. Simdi terminalden sqlplus ile veritabanimiza baglanabiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder