Hurriyet

24 Haziran 2012 Pazar

Veritabanı Process'leri

Veritabanı Process'leri nelerdir?


Önemli veritabanı process'leri arasında Database Writer Process(DBWn), Log Writer Process(LGWR), Checkpoint process (CKPT), System Monitor Process(SMON), Process Monitor Process(PMON),Recoverer Process(RECO) ve Archiver Process(ARCn) bulunur.

Diğer process'ler v$bgprocess view'ı görüntülenerek bulunabilinir. Performans view'ı olduğu için veritabanı açılmadan görüntülenemez. Bazıları sistem açılınca başlatılırken, diğerlerinin açılması tetiklenebilinir. Şimdi bu önemli veritabanı process'lerini tanıyalım.

DBWn: Bu işlem kirli olarak tabir ettiğimiz data bloklarının veritabanının buffer cache'ine yazılmasını sağlar. Senkronize olarak çalışmaz. Ne zaman ihtiyaç olursa çalıştırılır. Birden fazla bulunabilinir. Sistem performansını artırmak için 36'ya kadar çıkartılabilinir ancak normalde 1 tane yeterlidir. Checkpoint ilerletmek için veya yer kalmadığında buffer'da o zaman çalıştırılır.

LGWR: Redo log buffer'ını redo log dosyasına geçirir. Çalışması için 4 koşul vardır. Her 3 saniyede bir, bir user process bir işlem(transaction) commit'lediğinde veya DBWn çalıştığında LGWR'ye sinyal gönderilip çalıştırılır.

CKPT: Checkpoint bilgisini kontrol dosyasına ve her datafile dosyasının başlığına yazar.

SMON: Instance başlatıldığında kurtarma operasyonu başlatır (gerekirse). Temizlenmemiş geçici segment'leri temizler.

PMON: Bir işlem kapandığında işlem kurtarma operasyonu başlatır. Database Buffer Cache'ini temizler ve gereksiz kullanılan kaynakları boşaltır.

RECO: Otomatik olarak commit'lenmemiş(kaydedilmemiş) değişikliklerin durumunu çözer. Bunu da rollback(geri döndürerek) yapar.

ARCn: Redo log dosyalarını belirlenen noktalarda kaydederek saklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder