Hurriyet

22 Haziran 2012 Cuma

Oracle Veritabanı Yapısı - 2

İlk önce Oracle veritabanı hakında  bir hatırlatma yaparsak , veritabanımız ünite halinde tutulan verinin şekillendirilip, düzenlenmiş halidir. Amacı verinin saklanıp, gerektiğinde geri getirilmesidir. Oracle veritabanı yönetim sistemi büyük miktarlardaki verileri tutmasıyla bilinir.

Oracle Veritabanı Mimarisi 3 parçadan oluşur. Bunlar:

1-Hafıza(Memory) yapıları
2-"Process" yapıları
3-Saklama(Storage) yapıları

Oracle veritabanı sistemi ise 2 yapıdan oluşur. O da tahmin edebilceğiniz üzere Oracle veritabanı ve bu Oracle veritabanı "instance"'ıdır. Her bir instance'I açılışında bir SGA (System Global Area)  hafıza alanı ayrılır ve arkaplanda process'ler başlatılır. Bu process'ler sga alanında çalışırlar. Bu instance'ın veritabanıyla ilişkilendirilmesine "mounting the database" denir. Veritabanı açılmaya hazırlanmış olur.

RAC Nedir?

Eğer her bir "database instance" 'ı sadece bir veritabanıyla eşleştirilirse kümelenmemiş bir yapı oluşturulmuş olur. Ancak aynı veritabanı için birden fazla instance bulunursa RAC sistemi oluşturulmuş olur. (RAC -->Real Application Cluster)

Veritabanına bağlanıldığında ilk önce bir bağlantı oluşturulur. Bu bağlantı gerekli ilişkilerin kurulmasını sağladıktan sonra bir session'a dönüşür.  Bu ilişkilerle demek istediğimiz durum ise kullanıcının veritabanına bağlanması olarak belirtebiliriz.(Login olması)

Hafıza Yapıları Nelerdir? 


Oracle'da 2 tane hafıza yapısı vardır. Bunlar da PGA ve SGA'dir.

PGA: Hafızadaki process ve arkaplandaki işlemlerle ilgili veri ve kontrol bilgisini bulunduğu yerdir.
SGA: Hafızanın veritabanı instance'ı ile ilgili veri ve kontrol bilgisinin bulunduğu yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder