Hurriyet

20 Haziran 2012 Çarşamba

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu -VMware üzerine



 Bu yazimizda VMware uzerine Oracle Enterprise Linux5 kurulumunu ele alicaz, daha onceden VMware kurulumu anlattigimiz (bkz VMware nedir?)  icin o asamayi direk gecerek VMware workstation’ i calistiriyoruz, daha onceden kurmus oldugumuz sanal makinamizin isminin uzerine gelerek farenin sag tusuna basiyoruz ve settings diyoruz aynen asagidaki gibi, 





    Sekilde de goruldugu uzere CD/DVD secenegine geliyoruz ve pencerenin sag tarafinda gorulen “Use İSO image file” boxini isaretleyerek iso dosyasinin konumunu belirtiyoruz.
    [OK] tusuna basip bu ekrani kapattiktan sonra sanal makinamizi power edelim ve kurulumumuz baslasin.


     Bu ekranda enter tusuna basip kuruluma baslama direktifini verdikten sonra asagidaki gibi bir pencere ile karsilasmamiz gerekiyor,

       CD yada iso dosyamizin calisabilirligini test edecek olan bu pencerede [TAB] tusu ile SKİP butonuna gecip [ENTER] ile devam ediyoruz ama isterseniz OK butonunun uzerindeykende [ENTER] ‘ a basarak cd yada iso dosyanizin calisabilirligini test edebilirsiniz. 

 
     “ Welcome ” ekranini next diyerek geciyoruz,

 
     Kurulum dilini (English) sectikten sonra klavye dilini secerek devam ediyoruz,

      Next dedikten sonra Linux partition bilgilerinin bulundugu partition tablosunu okuyamazsa bu uyariyi verir ve bilgilerin silinecegini bildirir. Onemsiz oldugunu dusunuyorsaniz YES ‘ i tiklayarak devam ediyorsunuz, biz burda yes’ i tiklayarak devam edicez.



      Daha sonra asagidaki gibi bir ekran ciktisi ile karsilasmamiz gerekiyor burada yapmamiz gereken sol alt tarafta bulunan “Review and modify partitioning layout” check boxini isaretleyip partition islemini Linux’a birakiyoruz ve next diyerek ilerliyoruz. İsterseniz yukaridan “Create custom Layout” secenecegini secerek partitionlari kendinizde belirleyebilirsiniz.

     Asagidaki ekranda dialog kutusuna [YES] diyerek devam ediyoruz.

     Burada da hic bir seyi ellemeden next diyerek gecebilirsiniz, 

    Boot Loader yazilimi olan Grub un yüklenecegini soyleyen asagidaki ekranda herhangi bir degisiklik yapmadan [NEXT] ile devam ediyoruz.
  
  Edit butonuna basarak makina adi ve İP bilgilerini giriyoruz, gateway ve Primary DNS ‘ in ne oldugunu bilmiyorsaniz bos birakip next butonu ile devam edebilirsiniz hic bir sorun olmaz daha sonra tekrar configure edebilirsiniz ama next dediginiz zaman bunlari girmediginiz icin uyaricaktir size, gelicek olan dialog kutusunu  ok diyerek gecelebilirsiniz. 
  
     Bulundugumuz bolgeyi seciyoruz ve next diyoruz,
  
Root kullanicisi icin bir sifre belirlememiz gerekiyor, istediginiz herhangi bir sifre belirleyebilirsiniz
      
     Ve son asamaya geldik [NEXT] diyerek kurulumu baslatiyoruz


 
    
     Kurulum bittikten sonra “ reboot ” etmemizi isteyen ekran gelicek burada da reboot butonuna basiyoruz
     
      Reboot ettikten sonra kurmus oldugumuz sistemin acilis oncesi bir kac islemi var hizli hizli onlarida ayarlayalim, ilk olarak asagidaki gibi bir ekran gelicek Forward diyerek devam ediyoruz
    
     Lisans sozlesmesini onayliyarak devam ediyoruz,


     
     Firewall’ umuzu Disable ediyoruz ve Forward diyoruz,
  
     Asagidaki gibi bir uyari kutucugu cikacak karsimiza, [YES] diyerek devam ediyoruz,

     SELinux, Linux sistemlerinde guvenligi ust duzeyde arttirmak icin gelistirilmistir. Oracle onermediginden SELinux’u “Disabled” yapiyoruz ve Forward diyerek ilerliyoruz ,


     Yine bir uyari penceresi cikicak [YES] diyerek devam ediyoruz, 
 
      Bu ekranda herhangi bir degisiklik yapmadan Forward ile devam ediyoruz,


     Tarih ve zaman ayarlarini yapiyoruz,

     Yeni bir kullanici oluşturup oluşturmayacağimizi soruyor, biz hic birsey yapmadan Forward diyerek geciyoruz ,
  
      Veritabani için gerekli kullaniciyi sonradan oluşturacağim icin yukaridaki ekranda hic bir sey yapmadan direk gectim onun icin beni uyaricaktir. Gelen uyari penceresine “Continue” diyerek devam ediyorum.
     
      Burada ses kartini bulamadigini bildiriyor, bulabilirdide eger bulsaydi ses karti ile ilgili bilgileri yazardi yani cok onemli bir ekran degil Forward diyerek geciyoruz,

     “Finish” butonuna basiyorum konfigurasyonu bitiriyor ve sistemi reboot etmek gerektigini soyluyor, bizde [OK] butonuna basarak reboot isleminiz baslatiyoruz.
     
     Reboot isleminden sonra Login ekrani gelecektir. Sistemimiz hazirdir root kullanici adi ve sifresi ile giris yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder