Hurriyet

20 Haziran 2012 Çarşamba

Oracle RAC (REAL APPLICATION CLUSTERS) Teknolojisi

Oracle RAC “Oracle Real Application Clusters” tek bir veritabanini, sunucular kumesinde calistirmak uzere etkinlestirir ve hicbir uygulama degisikligi olmadan rakipsiz duzeyde hata toleransi performans ve olceklenebilirlik saglar. Soyle dusunebiliriz; bir gorev verdiginizi fakat tam bu surec icerisinde sunucunun coktugunu dusunun; her seyi bastan yapmaniz gerekir. Ancak Oracle RAC sizi bu durumda birakmaz. Bir sunucunun cokmesi durumunda verilen gorev otomatik olarak kume icerisindeki bir baska sunucu tarafindan yerine getirilir.  
Oracle RAC’in mimarisi bir veritabani onbellegi yaratmaktadir. Bu onbellek, onbellek fuzyonu olarak adlandirilan bir ozellik ile veritabanina erisim saglayan birden fazla baglanti tarafindan paylasilmaktadir. Onbellek fuzyonu sayesinde veritabaninda bir baglanti tarafindan yapilan degisiklik aninda diger baglantilar tarafindan gorunur hale gelir. Bu sayede Oracle tarafindan tek bir baglantiya saglanan veritabani guncelleme mantigi, es zamanli olarak diger baglantilar icin de saglanmis olur. Asagidaki sekilde yer alan “shared cache” kismi, aslinda tum dugumlerde paylasilan ortak on bellektir ve kisaca “cache fusion” yani onbellek fuzyonu diye adlandirilir.


 
Neden RAC kullanmaliyiz?
       Bu soruyu bir ornek uzerinden cevaplandirmaya calisalim. Ornegin; bir firma 32 islemcisi ve 128 gb ram'i olan bir makina almak istiyor diyelim. Ozelliklerinden anlasilacagi uzere boyle bir makina oldukca maliyetli olacaktir. Boyle bir sunucuyu piyasada bulmak imkansiz gibi bir sey oldugu icin firmanin bu sunucuyu ozel siparis ile aldigini ve uzerinde veritabanini olusturulup hizmet vermeye basladigini dusunelim yani firma cok saglam ama tek bir tane sunucu uzerinden hizmet vermeye basladi. Peki sunucu uzerinde herhangi bir donanim arizasi olursa nolucak? Tabikide kimsenin yapmak istemedigi, 7/24 calismasi gereken veritabani kapatilacak. Veritabaninin calismayacak olmasi yani firma adina hic bir hizmet veremeyecek olmasi; musteri memnuniyeti acisindan olsun, faal olan islerin surekliligi acisindan olsun bir suru olumsuz etki olusturacaktir. İste boyle olasi bir duruma maruz kalmamak icin veritabanimizi RAC uzerinde calistirmaliyiz. Yani firmanin istedigi guclu sistemi soyle kurmaliyiz; piyasada cok rahat bulabilecegimiz 4 sunucu alicaz. Her biri 8 islemcili ve 32 GB ram'e sahip olucak. Bu 4 sunucuyu grid mimarisi olarak adlandirdigimiz sekilde RAC yapacagiz. Yani sonuc olarak toplamda 32 islemci ve 128 GB hafizaya sahip bir sunucu sistemimiz olucak. Ama maliyeti kucumsenemeyecek kadar daha dusuk olacak. Ustelik sunuculardan biri arizalansa diger ucu tum yuku uzerine alacak ve 7/24 kesintisiz hizmet verilebilecektir. Iste bunun icin Oracle RAC kullanmaliyiz.
 
RAC’in getirileri nelerdir?
  • Veritabani uygulamalari icin kesintisiz-surekli calisma suresi saglar,
  • Kullanicilarin sunucu kesintilerini hissetmemesi,
  • Kapasiteyi artirmak icin Hot-Plug (kesintisiz) olarak yeni sunucu ekleyebilme veya cikarabilme,
  • "Dusuk Maliyet" ile "Yuksek Performans",
  • En hizli ana bilgisayarlardan bile daha hizli calisma, 
  • Oracle RAC’in temel yararlarindan bir tanesi de cok kucuk ve ucuz sunucularin kurulu oldugu ortamlara bile buyuk capli operasyon imkanlari tanimasidir. Buna ilave olarak Oracle RAC icerisine entegre edilmis yuk devretme kapasitesi, musterilerin hatasiz veritabani operasyonlari gerceklestirmelerine imkan verir. Hatta musteriler ust duzey kurumsal siniftaki donanimlardan daha az guvenilir olan bilesenler kullansalar bile bu durum degismez ve hatasiz operasyonlar gerceklesmeye devam eder.
  • Grid Computing kullanimina temel olusturmasi.
Grid Computing Nedir?
    Grid Computing bir amac icin sunucu, depolama sistemleri ve ag kapasitelerinin coklu gucunu tek buyuk bir sistem gibi kullanabilmeye izin veren sanal bir yapi saglamaktadir. Grid Computing yapisinin asil amaci problemlerin cozulebilmesi icin var olan kaynaklari sanallastirmaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder