Hurriyet

20 Haziran 2012 Çarşamba

Oracle Veritabanı

Oracle Database nedir?

      Oracle Database, zaman zaman Oracle RDBMS (relational database management system), Oracle ilişkisel veritabani yönetim sistemi veya sadece Oracle olarak anilan, gelişmiş bir ilişkisel veritabani yönetim sistemidir. Veritabani basit olarak bilgi depolayan bir yazilimdir. Bircok yazilim bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanin bu bilgiyi verimli ve hizli bir sekilde yönetip degistirebilmesidir. Veritabani, bilgi sisteminin kalbidir ve etkili kullanmakla deger kazanir. Bilgiye gerekli oldugu zaman ulasabilmek esastir. İndeksi olmayan bir kütüphane ve bütün kitaplarin ayni kapaga sahip oldugunu düsündügünüzde kütüphane kullanicilarinin ne kadar cok isi olacagini tahmin edersiniz. Bir veritabani bir kütüphanenin mükemmel bir indeks sistemi oldugu gibi , ayni zamanda kütüphanenin kendisidir. İliskisel Veritabani Yönetim Sistemleri (Relational Database Management Systems - RDBMS) büyük miktarlardaki verilerin güvenli bir sekilde tutulabildigi, bilgilere hizli erisim imkanlarinin saglandigi, bilgilerin bütünlük icerisinde tutulabildigi ve birden fazla kullaniciya ayni anda bilgiye erisim imkaninin saglandigi programlardir. Oracle veritabani da bir iliskisel veri tabani yönetim sistemidir.
 
İnstance nedir?
 
       Bir instance; bellek yapilari (memory structures) , arka plandaki işlemler(background processes) , kullanici işlemleri (user processes) ve dosyalardan oluşur. Bir “instance” başlatildiğinda , SGA’da (System Global Area) bellek kisimlari ayrilir ve arkaplandaki işlemler otomatik olarak calişmaya başlar.

      Bircok Oracle kullanicisi “instance” ve “database” terimlerini birbirlerinin yerlerine kullaniyorlar. Aslinda, “instance” ve “database” farkli fakat ilgili şeylerdir. Bu ayrim önemlidir cünkü bu Oracle’in mimarisini anladiğinizi gösterir. Simdi instance ve database arasindaki ayrimlardan bahsedelim :

--- Oracle’da database terimi bilginin fiziksel deposunu ifade eder, instance terimi
database’deki bilgiye ulaşimi sağlayan yazilimi ifade eder. İnstance sunucuda calişir,
database sunucuya bağli disklerde depolanir.
--- Database fizikseldir, disklerde depolanan dosyalardan oluşur. İnstance ise
mantiksaldir. Sunucudaki hafiza yapilari ve processlerden oluşur. Şöyle diyebiliriz,
Oracle SGA(System Global Area) adi verilen paylaşima acik hafiza alani ve her
process icin PGA (Program Global Area) adi verilen özel bir hafiza alani kullanir.
--Kullanicilar, Oracle veritabaninda direk olarak bilgiye ulaşamazlar. Bunun yerine,
Oracle instance’dan bilgi talebinde bulunurlar.
--- İnstance ve database’leri anlamak icin gercek dünyadan bir benzerlik sunabiliriz.
Database’i bir ada olarak düşünürsek, İnstance’i da o adaya ulaşimi sağlayan bir
köprü gibi düşünebiliriz. Eğer köprü kapanirsa, ada varolmaya devam eder fakat ona
ulaşilamaz. Oracle terimleriyle söyleyecek olursak; instance calişirsa database’den
veri akişi sağlanir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder